Categories
Kreditkort inför resan

Bästa tipsen 2020 för att samla poäng till resor – del 1

Om du ändå tänkt resa varför inte resa gratis? Foto ThePixelman från Pixabay 
Det här är en guide för dig som vill samla bonuspoäng till en resa och funderar över vilket SAS EuroBonuskort som passar dig bäst.  Kanske är du nybörjare på poängresor och vill sätta igång med att samla poäng så fort som möjligt. Vi tipsar dig om allt du behöver veta.

Därför ska du samla bonuspoäng

Det finns många fördelar med att samla bonuspoäng. Billigare resor, möjlighet till uppgraderingar, du kan få gå före i kön, få tillgång till lounger och godare mat på flyget samtidigt som alla dina resor köpta med bonuspoäng klimatkompenseras. Dessutom behöver du inte känna någon stress, en stor fördel med SAS EuroBonuspoängen är att de är giltiga i fem år. Detta gör att du i lugn och ro kan samla ihop till en större summa som räcker till en resa längre bort eller en med hela familjen.

Nästa vinter kan det vara hit du åker. Bild av romaneau from Pixabay

Först – bli medlem i SAS EuroBonus

För att kunna sätta igång och samla poäng måste du vara medlem i SAS EuroBonus vilket du kan bli här. Det är helt kostnadsfritt att bli medlem och alla dina bonusresor kommer att klimatkompenseras.

När registreringen är klar får du ditt medlemsnummer på SAS ibland även kallat EBB. Detta nummer skriver du in vid kreditkortsansökan. Det går bra att koppla in ditt nummer vid senare tillfälle men tänk på att du måste ha ett medlemsnummer för kunna samla poäng.

Allt som nu krävs för att sätta igång med poängjakten är att välja ett av kreditkorten som ger EuroBonuspoäng för varje köp du gör, vilket som passar dig kommer vi att gå igenom mer i detalj nedan. Du kan även se vår lista med de bästa EuroBonus korten på marknaden enligt oss här. Anledningen till att vi rekommenderar dig att skaffa ett kreditkort kopplat till EuroBonus är för att alla dina köp du gör kommer att omvandlas till poäng, när du fikar, klipper dig, handlar mat, hyr en Voi eller handlar julklappar. Dessa poäng kan du sedan smidigt växla in till en resa.

Vilket kort ger mest poäng?

Vilket kort är bäst för resan?

Att välja rätt kort för din poängintjäning är avgörande och lätt är det inte. När det gäller SAS EuroBonus korten så finns det totalt fem kort att välja mellan men bara två kortutgivare, American Express och Mastercard. Det finns även andra kort som indirekt är kopplade till SAS genom att du kan växla från till exempel Coop poäng till EuroBonus poäng, dessa kort har vi inte tagit upp här.

Det skiljer sig en hel del mellan American Express-kort och Mastercard-kort. Framförallt accepteras inte American Express överallt och generellt har de korten mycket högre valutaväxlingsavgifter, uttagsavgifter och ränta än vad Mastercard har. Dessutom accepteras Mastercard överallt. Det låter som vi har en solklar vinnare här, men så enkelt är det inte. För många är American Express trots detta ett betydligt bättre alternativ.

American Express har nämligen tre kort kopplade till SAS EuroBonus och för dig som nybörjare är det framförallt två av dessa som blir aktuella. American Express Premium och ett American Express Classic. Dessa kort är olika bra beroende på hur mycket du eller din familj spenderar och vad du handlar med den intjänade poängen. 

IInnan vi sätter igång tar vi reda på förutsättningarna för de olika korten. 

  • Med ett AmEx Classic får du 10 poäng per 100 kr spenderat med en årsavgift om 0kr och en valfri bonusresa för halva poängpriset vid en spendering över 100 000 kr per kalenderår*.
  • AmEx Premium i sin tur ger 15 poäng per 100 kr spenderat och har lagt gränsen på 150 000 kr per kalenderår.

Låt oss säga för enkelhetens skull att du spenderar 10 000kr på ditt kort varje månad vilket resulterar i 120 000 per år och du missar AmEx Premiums gräns på en poängresa för halva bonuspoängen. Detta ger oss en uträkning på: 10 000×12=120 000. 120 000kr/100 = 1200. 1200*15 = 18 000 poäng. Ansöker du dessutom via Ebbel får du 12 000 SAS EuroBonus extrapoäng i välkomsterbjudande (direkt länk här) och har då totalt samlat in 18 000 + 12 000 = 30 000 poäng. 30 000 SAS EuroBonus poäng motsvarar en ToR resa inom Europa. Värt att tillägga är att AmEx premium har en årsavgift på 900kr som äter upp stora delar av värdet (De tre första månaderna kostnadsfritt för nya kunder därefter 1200kr/år). Men alla dessa poäng, är det inte värt 900kr? Njaa. 

Hade du istället valt ett American Express Classic hade du samlat in 10 poäng per 100 kr spenderat och istället för 18 000 poäng samlat in 12 000 poäng. Eftersom du med 120 000 spenderat hade kommit över 100 000 kr gränsen för en bonusresa för halva poängpriset, hade dina poäng dubblats till 24 000. I jämförelse med Premium som gav 30 000 poäng får du med Classic 24 000 poäng. Det är absolut mindre poäng men tar vi in i beräkningen att AmEx Classic inte har någon årsavgift är det ett helt klart motiverat val.

Värdet på poängen ändras beroende på vad du handlar för poängen

Räknar vi på att du köper en bonusresa för poängen blir poängens värde mycket högre än om du väljer att handla en vara i SAS EuroBonus shop. Diffen på 6000 poäng motsvarar ca 200kr om du handlar en vara och ca 500kr om du handlar en bonusresa, men fortfarande långt ifrån årsavgiften på 1200 kr. Hade du däremot kommit upp över 150 000 kr spenderat så hade premium varit det självklara valet. Nu finns det ju inte bara två resekort där ute, utan en djungel av kort med olika poängsystem och flygrelaterade förmåner.

Väljer vi istället ett annat mycket populärt resekort som också ger dig SAS EuroBonus-poäng så har vi SAS EuroBonus World Mastercard där du i likhet med AmEx Classic också får 10 poäng per 100 kr spenderat men där årsavgiften ligger på 197,50 kr första året och 395 kr/år därefter. Men till skillnad från AmEx Classic ingår en kompletterande reseförsäkring och kortet är kopplat till Mastercard vilket innebär att du inte behöver oroa dig för kortet

Värt att tillägga är dock att SAS EuroBonus World Mastercard inte har något erbjudande om en resa för halva poängpriset vid en viss spendering. Så summa summarum har en spendering på 120 000 kr resulterat till 12 000 bonuspoäng till en kostnad av 197,50 kr. Skulle du komma under 100 000 gränsen ger båda korten lika många poäng men där det ena accepteras överallt och ger en kompletterande reseförsäkring för 197,50kr. I ett sådant scenario blir kortet betydligt vassare och för många ett bättre alternativ än AmEx Classic.

Vilket kort du ska använda för att samla poäng beror på hur mycket du spenderar, årsavgiften och värdet poängen har för dig dvs vad du kan nyttja poängen till.

Nu har vi inte inte ens närmat oss valutapåslag, uttagsavgifter, reseförsäkringar, lounge access, uppgraderingar, klimatkompensation och andra rese-relaterade förmåner eller ens en bråkdel av alla kort med olika reseerbjudanden. Detta kommer vi att gå igenom i detalj i kommande bloggavsnitt.  

För att vara helt säker och dessutom slippa huvudvärken rekommenderar vi verkligen att använda Ebbel.

Vi analyserar din köphistorik och tar hänsyn till hur mycket du spenderat, var du spenderar, vilka försäkringar som passar dig, årsavgifter och mycket mycket mer. För att komma direkt till den automatiska analysen kan du trycka här och för att göra en egen uppskattning kan du använda vår räknesnurra. Det är helt kostnadsfritt att använda Ebbel.

*Detta innebär att det lönar sig att ansöka om ett AmEx i början av året eller precis vid årskiftet. Skaffar du kortet i mitten av året har du hälften av tiden på dig att komma över gränsen och missar med största chansen möjligheten till en bonusresa för halva poängpriset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *