Categories
Uncategorised

Så undviker du kreditkorts fällorna

Kreditkort öppnar upp möjligheten att bli mer fri med vad du köper. Du kan köpa tågbiljetterna, konsertbiljetterna idag och försäkra dig om att du får de bästa platserna. Du behöver inte vänta till efter löning, super smidigt. Soo far so good, men det är också just det här som är den största faran med ett kreditkort – möjligheten att skjuta upp dina köp. Gör du det för mycket och slutar fundera på hur mycket du gör av med finns risken att hela eller mer av lönen går till en fet kreditkortsräkning i slutet av månaden. Har du inte möjlighet att betala räkningen i tid kan det bli riktigt dyrt. 
Här kommer de 5 vanligaste misstagen kreditkort användare gör hur du undviker dem. 

1. Acceptera inte för hög ränta på dina lån 

Skulle du hamna i en situation där räkningarna blir överväldigande. Låt tjänsten Anyfin sänka dem åt dig kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att hämta dina fakturor via BankID eller ta en bild på din senaste faktura. Anyfin kommer höra av sig med ett nytt bättre förslag. Har du flera lån kan du med hjälp av Anyfin slå ihop dem till en och betala bra mycket mindre i ränta.  I snitt har Anyfin sparat mer än 50% i kostnader åt sina kunder.

Välj din kreditgivare och låt Anyfin erbjuda dig lägre ränta

Tips! Låt Anyfin sänka din månadskostnad på dina delbetalningar, kreditkortsfakturor eller privatlån. Läs mer här.

2. Var uppmärksam på vilseledande fakturor

Konsumentverket har fått in flera klagomål på att kreditkortsräkningar har det lägsta beloppet att delbetala förifyllt. Detta innebär att du automatiskt börjar delbetala dina köp med en skyhög ränta som följd. Vi har själv fått erfara detta och det kan ibland vara riktigt svårt att se exakta beloppet du ska betala.

Tips! Läs igenom fakturan noggrant. Ser du att lägsta belopp är förifyllt så rekommenderar vi att du har av dig till kreditkort utgivaren och ber dem ändra till totala beloppet att betala. 

3. Delbetala aldrig dina köp

Visst ibland kan det vara motiverat att delbetala ett köp. Men att ha detta som en huvudregel är att föredra. Det är inte ovanligt med räntor över 20% vilket är en enormt onödig avgift – särskilt om anledningen till att du skaffa ett kreditkort var för att få cashback eller andra förmåner. 

Tips! Om du tänker delbetala dina köp använd ett kort med låg ränta och lång betalningsfri period. Ett kostnadsfritt alternativ är Supreme Card Classic som har 60 dagars betalningsfritt alternativ och en effektiv ränta på 4,17% om du delar upp betalningen i 6 månader. Läs mer.

4. Förstå skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta

Det kan vara en enorm skillnad på nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är räntan på lånet utan de obligatoriska avgifterna. Eftersom du inte kommer undan avgifterna är det i princip helt orelevant vad den nominella räntan är. Kolla alltid efter den effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår alla kostnader som tillkommer i lånet, fakturaavgifter, uppläggningsavgifter, serviceavgifter och alla dolda avgifter. 

Tips! Kolla alltid efter effektiva räntan. 

5. Ladda inte på ditt kreditkort med extra pengar

Vi har nog alla gjort den någon gång – fört över mer pengar till kreditkortet än nödvändigt. Då kan du vara helt säker på att du inte utnyttjar krediten. Det kan låta smart tills den dagen då du får problem med ditt köp, du går nämligen miste om skyddet som ingår vid köp med kredit. 

Tips! Använd krediten på kreditkortet och betala alltid av fakturan till fullo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *